Per Fixen © 2009
Downloads i PDF-format:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Rådsmødet 2012
Dagsorden
1. Formalia
2. Overbroderens beretning
3. Særlig smagsprøve
4. Pengebroderens regnskab
5. Speciel smagsprøve
6. Vedtægtsændringer
7. Indkomne forslag
7a. Næste års mødeplan
7b Næste års kontingent
7c. Ekstraordinær smagsprøve
8. Valg
a) Overbroder
b) Skrivebroder
c) Suppleantbrødre
d) Bilagskontrollantbroder
e) Bilagskontrollantsuppleantbroder
f) MULL-broder
g) Forplejningsbrødre til Rådsmødet 2013
9. Eventuelt - herunder eventuel smagsprøve
Kommende smagsmøder 2014(alle kl. 19.00 - dog ikke Rådsmødet):
*Mandag d. 17/2: Jan N.
*Torsdag d. 13/3: Per
*Onsdag d. 9/4: Jan S.
*Fredag d. 9/5: Gert
*Fredag 13/6: Opsamlingsmøde Tom
*Fredag 5/9 kl. 18.00:Rådsmøde Tom
Referat af Rådsmødet 2012 afholdt fredag d. 14. september 2012 i ”Onkel Toms hytte”
Ad pkt. 0. Aperitif
“The whisky that cannot be named” (Glenfarclas?) 50 y. gammel ved aftapningen og på 54,3% blev serveret som aperitif. Logen udryddede dermed flasken, der har været smagt af hele to gange tidligere (kun 2. cl. pr. gang).
Overbroder Anders Andersen åbnede den formelle del af mødet præcis kl. 19.00
Ad pkt. 1: Formalia
a)Som dirigent blev broder Per valgt. Han blev énstemmigt valgt, og mødet blev dermed indledt kl. 19.01.
De øvrige brødre troede som tidligere år, at skrivebroder Per havde skrevet referatet på forhånd, og at de dermed lige så godt kunne vælge skrivebroderen som både dirigent og referent. Skrivebroderen havde naturligvis kun taget nogle nyttige notater til at støtte Rådsmødets afvikling.
b)Som referent blev broder Per énstemmigt valgt.
Per kunne konstatere, at Rådsmødet var indkaldt jr. Vedtægterne, og at alle brødre i øvrigt var tilstedeværende. Der var i bl.a. i god tid inden Rådsmødet udsendt dagsorden samt forslag til datoer.
Der var ikke modtaget generelle forslag, forslag til vedtægtsændringer eller vedr. ændring i kontingentet.
Han havde i øvrigt medbragt sølvpapir til at klistre på ryggen af de brødre, der sad nærmest (og meget tæt) på Toms brændeovn. Dagens vejr med regn, blæst, blæst og regn medførte nemlig et stort behov for megen varme!!!
Per gav derefter ordet til Overbroderen for aflæggelse af beretningen.
Som en helt ekstra smagsprøve serverede logen den fine 25 års standardaftapning på 43% fra Glenfarclas inden beretningen blev aflagt.
Ad pkt. 2. Overbroderens beretning.
Overbroderen berettede, at:
”Endnu et år er gået. Vi er samlet i dette på mange måder røgfyldte lokale. Ingen er blot et år ældre at se på.
Vi oplevet mange gode møder, mange gode input, indtryk og fine bestræbelser.
Et år i det kriseramte kongerige. Et år hvor vi netop i krisens tegn har haft fokus på kvalitet. Kvalitet i samvær og kvalitet i forhold til pris og kvalitet.
Pris og kvalitet hænger som bekendt ikke sammen. Men i nogle tilfælde er det jo en sandhed med modifikationer. Det altid aktuelle emne på dagsorden er, hvordan køber vi ind? Hvordan bruger vi logens penge bedst? Ligger de bedst i pengebroderens lomme/kasse eller ligger de bedst i form af et bugnende fyldt varelager?
Det er nok et sted midt i mellem! Men et er sikkert, at vi mødes for at smage bla. noget, som vi ellers ikke havde mulighed for at smage, hvis ikke vi er mange, der både afsøger og jagter de gode tilbud, men også hvis ikke vi er mange til at finansiere de særligt dyre flasker.
Jeg synes, vi rammer balancen meget fint. Der bliver som regel købt fornuftigt ind. Karaktererne viser, at vi både tør eksperimenterer, men også rammer nogle flasker ind imellem, som bibringer os en særlig god smagsoplevelse.
Så det ligner en succes.
Vores udfordring er, at vi skal sikre, at vi hele tiden har en økonomi, som gør det muligt at slå til på de helt ekstraordinære gode tilbud, men samtidig at pengene ikke ligger passive i pengebroderens lomme. Jeg synes det er et punkt, som vi altid skal og bør drøfte.
Når det kommer til smagskvalitet, er der efter min opfattelse ingen tvivl om, at vi også skal turde bevæge os ud på ukendt terræn, gyngende grund eller hvordan man nu benævner det.
Hvad angår gyngende grund, kan jeg med sikkerhed sige, at vi er flere, som har oplevet os sådan derude i løbet af året. Om ikke i smagsoplevelser, så i hvert fald i den lange eftersmag.
Når det handler om mødearrangørerne, vil jeg rose broderskabet for at planlægge nogle gode møder, men også for at skabe møder med hygge og lidt godt til ganen.
Og nu til årets kåringer:
Årets fedtsyl: Jan Nielsen med 82,88 points
Årets optimist: Johnny med 89,43 points
Årets skvat (p.g.a. fremmødet): Anders Andersen
Bedst scorende flasker: 1. ”Flying Pig” (Balmenach) med 93,89 points; 2. “The Whisky that cannot be named” (formentlig Glenfarclas) med 93,875 points; 3. Linkwood 26 y. 53,2% Adelphi med 90,55 points.
Dårligst scorende flasker: 3. Ardbeg Aligator med 77,54 points; 2. Ardmore 10 y. 50 % fra Hart Brothers med 72,81 points og ringest er 1. ”Loch Lomond 1997/2005 45% Croftetengea peated american oak 100 ppm” med 72,75 points.
Årets områderangliste: 1. Speyside; 2. Campbelltown; 3. Islay; 4 Higland
Bedste arrangør: Per med mere end 89,51 points
Ringeste arrangør: Jan Nielsen med 79,75 points.
Der er på møderne god tone og stor omhu fra alle. Det har været en vigtig og god oplevelse, som vi alle kan klappe os selv på skulderen over.
Fremmødet har i år været ret så flot. Men det står jo så i en skærende kontrast til mit eget fremmøde.
Så jeg vil, før jeg går til går til karakterer og hård statistik beklage, at mit eget fremmøde har været så sløjt, som I jo alle ved. Jeg har modtaget en velfortjent portion kritik, sure bemærkninger, stikpiller og sarkastiske kommentarer ikke mindst på opsamlingsmødet. Men for ikke at feje noget … Så har det været så fortjent, så fortjent.
Jeg skal beklage min sløje deltagelse, og ikke mindst skal jeg pointere, at det ikke er et udtryk for manglende engagement eller lyst til at deltage, men udelukkende et spørgsmål om hvor presset min tid har været.
Men uanset årsag, skal jeg ikke lægge skjul på, at det ikke er en overbrodertitel værdig, når man ikke kan være mere bidragende end jeg har været det seneste år. Jeg skal derfor ikke stå i vejen for, hvis en anden kunne ønske, at stille op til hvervet som OB.
Jeg vil sige tak til Pengebroderen for sit utrættelige arbejde.
Tak til skrivebroderen
Tak til jer alle for et godt og konstruktivt år”.
Dirigent gav derefter ordet frit m.h.p. debat.
Under debatten blev der givet udtryk for:
- ros til overbroderen for en omfattende beretning
- at alt ikke kan gøres op i statistiske data
- at det er fint, at så mange informationer ligger på hjemmesiden, og at filerne her i videst muligt omfang bør være PDF-filer
- at vi bør holde fast i det oprindelige formål, at vi også køber flasker, som vi ikke hver især ville have råd til
- det blev genopfrisket, at indkøb til lageret (og dyre flasker til et smagsmøde) kræver kontakt til ”overbroderskabet” (Anders A., Morten og Per) – men i praksis er det nok med kontakt til Morten og Per, der typisk svarer hurtigt på mail / SMS med oplysning om destilleri, alder og evt. tapningstidspunkt, procentstyrke samt producent. Når indkøb er gjort sendes de nævnte oplysninger om flasken til skrivebroderen, der lovede at udsende skabelon for dette.
- Indtil videre har A.A. har pt. for travlt på arbejdet til hurtige svar via mail / SMS, og derfor er det udelukkende nødvendigt at kontakte Morten og Per
- det blev også genopfrisket, at man også kan vælge blot at indkøbe en ønsket flaske til lageret, såfremt man er parat til selv at aftage den, hvis Morten og Per ikke efterfølgende viste sig at være enig i købet
- det blev også genopfrisket at broderen, der afholder et smagsmøde, har ansvaret for at tage dokumentere den fyldte flaske (inkl. etiketten) med en baggrund, der på fair vis giver et indtryk af farve m.v. (typisk via et billede med en neutral hvid baggrund)
Med disse bemærkninger blev beretningen enstemmigt vedtaget.
Ad pkt. 3. Særlig smagsprøve
Denne whisky var ”Breath of Highland” fra Adelphi. Den var 35 år gammel og holdt 51,7%.
Ad pkt. 4. Pengebroderens regnskab
Pengebroderen kunne – som allerede udsendt i mail – berette, at:
Den overførte kassebeholdning fra 30/6-2011 samt kontingentet 2011-12 udgjorde i alt 62.697,66 kr.
Der er i sæsonens løb gjort indkøb for 36.800,39 kr.
Kassebeholdningen pr. 30/6-2912 var 25.897,27 kr.
Siden har ”lederskabet” i øvrigt købt en del flasker, hvoraf nogle er pænt dyre. To af disse bliver drukket på dette Rådsmøde.
Pengebroderen bemærkede, at næsten alle har overgivet sig til netbank, men han henledte alligevel til vedtægternes §4 stk. 2, hvor det slås fast, at betaling skal falde senest den 3. hverdag i måneden. Alternativ koster det administrationsgebyr.
Han henledte også opmærksomheden på, at nogle af de kostbare flasker ”er låst” og ikke kan anvendes på almindelige smagsmøder. Dem vil vi formentlig anvende på samme vis som ”The Whisky that cannot be named”. Det vil fremgå af lagerlisten, hvilke flasker, der er låst.
I diskussionen var der klar opbakning til denne ”låsning”.
Med disse bemærkninger blev regnskabet enstemmigt vedtaget.
Ad pkt. 5. Speciel smagsprøve
Vi fik nu Balvenie 30 års fra distilleriet. Den var på 47,3%.
Ad pkt. 6. Vedtægtsændringer
Der var ikke indkommet forslag til vedtægtsændringer.
Ad pkt. 7. Indkomne forslag
Der var ikke indkommet generelle forslag.
Ad pkt. 7a. Næste års mødeplan
Forslag til næste års mødeplan var udsendt, og efter ændringsforslag (22/5 og 20/9) fra Jan S. blev der tale om denne plan:
Mandag d. 29.10.2012: Smagsmøde hos Jan N.
Mandag d. 19.11.2012: Ekstra møde (emnemøde om Kilkerran) hos Anders A.
Tirsdag d. 27.11.2012: Smagsmøde hos Jan S.
Onsdag d. 9.1.2013: Smagsmøde hos Johnny
Torsdag d. 7.2.2013: Smagsmøde hos Tom
Mandag d. 11.3.2013: Smagsmøde hos Anders G.K.
Tirsdag d. 16.4.2013: Smagsmøde hos Allan
Torsdag d. 22.5.2013: Smagsmøde hos Morten
Fredag d. 14.6.2013: Opsamlingsmøde hos Tom
Fredag d. 20.9.2013: Rådsmøde hos Tom
I næste sæson afholder vi emnemøde om Kilchoman.
Ad pkt. 7b Næste års kontingent
Ingen ændringer
Ad pkt. 7c. Ekstraordinær smagsprøve
Denne smagsprøve var Inchgower 1974 på 49,7% fra Exclusive Malts.
Ad pkt. 8. Valg
a) Overbroder
Overbroder Anders Andersen blev genvalgt med akklamation.
b) Skrivebroder
Skrivebroder Per Fixen blev genvalgt med akklamation.
c) Suppleantbrødre
Som suppleantbrødre blev Tom og Anders G.K. (i nævnte rækkefølge) énstemmigt valgt
d) Bilagskontrollantbroder
Som bilagskontrollantbroder blev broder Carsten énstemmigt genvalgt
e) Bilagskontrollantsuppleantbroder
Som bilagskontrollantsuppleantbroder blev broder Jan N. énstemmigt valgt
f) MULL-broder
Der var genvalg til Mull-broder Anders GK
g) Forplejningsbrødre til Rådsmødet 2013
Forplejningen står overbroderskabet for.
ad pkt. 9. Eventuelt - herunder eventuel smagsprøve
Smagsprøven var Springbank 100 proof fra distilleriet. Den var 10 år gammel.
Ved lodtrækningen 2012 fordelte numrene sig således:
1. Johnny
2. Gert
3. Carsten
4. Morten
5. Jan S.
6. Jan N.
7. Anders A.
8. Per
9. Allan
10. Anders G.K.
11. Tom
Resultatet af lodtrækningen og de deraf følgende valg af smagsprøver var dette:
Glenfarclas ? ("The whisky that cannot be named") 50 y. 54,3%
Dato
Whiskyens navn
2011-2012
Ballerup Maltwhiskyloge
Område
09-09-2011
Springbank 14 y. "The tasting room" tappet 2010 af BMWL 57,9%
Campbelltown
09-09-2011
Speyside
09-09-2011
Caolo Ila Denmark 2000/2011 1st fill sherry 59,2 G&M
09-09-2011
Dalmore 10 y. 50,0% Hart Brothers
Loch Lomond 1997/2005 45% Croftetengea peated american oak 100 ppm
09-09-2011
Ardbeg Aligator 51,2% - frigivet på markedet 9/9-2011
Bruicladdich Valinch 18 y. 50,2% tappet 2010 af BMWL
09-09-2011
24-10-2011
Bowmore Port matured cask strenght 16 y. (1991) 53,1%
24-10-2011
Islay
24-10-2011
Bruicladdich Octomore 2.1 62,5% 140 ppm
Islay
29-11-2011
Glen Scotia The MacPhails Collection 1991 43,0%
Campbelltown
Glen Scotia Ian Macleod 29 y. 43,3%
29-11-2011
Campbelltown
29-11-2011
Glen Scotia Cask Strenght G&M 1992 14 y. 59,9%
Campbelltown
Imperial Denmark single cask G&M 15 y. 46,0%
Glenlivet 30 y. 1975 John Milroy 46,0%
11-01-2012
11-01-2012
Speyside
11-01-2012
Balmenach Flying Pig 9A Juuls/Glenlivet 1977 32 y. 55,7%
Speyside
09-02-2012
Glen Albyn Hart Brothers 19 y. 43%
Highland
Ballindalloch Hart Brothers 35 y. 48,5% (Glenfarclas sherry cask?)
Mannochmore Hart Brothers 12 y. 50%
09-02-2012
09-02-2012
Deanston 12 y. 46,3% Burn Stewart (doneret af Gert)
Dailuaine 16 y. 55,9% Adelphi
12-03-2012
12-03-2012
Speyside
12-03-2012
Breath of Speyside (Mortlach?) 16 y. 57,9% Adelphi
Speyside
Linkwood 26 y. 53,2% Adelphi
12-03-2012
Speyside
18-04-2012
Berrys Brothers Bluehanger 5th edition 45,6% Bottled 2010
Speyside
18-04-2012
Balvenie Tun 1401 Batch 2 50,6% (yngste fad er 22 år)
"Schackleton" 47,3% Rare old highland malt blended and bottled by Chas. Mackinlay.
Speyside
18-04-2012
Highland
22-05-2012
Glen Grant Scots selection 1974/1999 54,3%
Speyside
Glen Grant Douglas Laing Old malt cask 1976/2007 30 y. 50,00%
Glen Grant James McArthur 1969/2000 57,1%
Glen Grant Douglas Laing Old malt cask 30 y. sherry + brandy finish
22-05-2012
22-05-2012
22-05-2012
Speyside
15-06-2012
14-09-2012
Morten 26
Arrangør
Flaskevinder (lodtr.)
Rådsmødet
Morten 19
Rådsmødet
AGK 13
Islay
Rådsmødet
Islay
Rådsmødet
Allan 9
Jan S. 18
Islay
Rådsmødet
Highland
Rådsmødet
Jan S. 27
Jan N. 28
Highland
Jan N.
Carsten 20
Jan N.
Jan N.
Jan N. 17
Carsten
Carsten 25
Johnny 23
Carsten
Carsten
Per 15
Gert 21
Speyside
AA 7
Per (A.A. arbejde)
Per (A.A. arbejde)
Per (A.A. arbejde)
Carsten 3
Tom
Gert 24
AGK 10
Speyside
Tom
Johnny 22
Speyside
Tom
AA 29 ?
Highland
Morten 4
Jan (A.A. syg)
Jan (A.A. syg)
Jan (A.A. syg)
Jan S. 5
Johnny 1
Jan (A.A. syg)
Jan N. 6
Morten
Tom 11
Morten
Gert 2
Morten
Gert
AA 16
Tom 12
Speyside
Speyside
Allan 14
Gert
Per 8
Gert
Gert
Opsamling - Tom
Rådsmøde - Tom
Som en ekstra ekstra smagsprøve blev der serveret en speciel Bruciladdich med navnet ”Inspiration”. Den var 7 år gammel og på 55,3%, og den blev udloddet med det samme, idet der hørte en musik-CD med. Allan vandt flasken og CD’en.
Flasken er udvalgt/tappet af sangeren Robin Laing (der har indspillet den medhørende CD), og den er indkøbt af Gert, Allan og Per under en koncert med ham ved Speyside Spring Whisky Festival 2012.
Efter uddelingen af de vundne/valgte flasker takkede dirigenten for god uro og uorden på Rådsmødet.
Eventuel smagsprøve
Som sidste officielle whisky serverede logen Gingko 46% fra Japan.
Den officielle del af Rådsmødet sluttede kl. 22.25.
Ballerup d. 14 / 9 - 2012 (og lagt på websiden 14/1-2013)
Som formand/overbroder: ___________________________
Anders Andersen
Som referent: ______________________
Per Fixen